Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (2023)

Beantwoord de volgende 30 vragen en klik dan onder op de webpagina op Toets nakijken.

De toetsvragen:

1.

Welk van de volgende rijtjes zou niet in een telefoonlijst kunnen voorkomen, omdat het niet op alfabetische volgorde staat?

Klasma Kluter Knap Knip

Nauta Nawijn Niemeier Nieuwenhuis

Homsma Hommema Hollenga Hofstra

2.

Lees onderstaande tekst.

Verrassing
Elk kwartaal ontvangen onze vaste klanten een attentie bij hun bestelling. Dit kwartaal is het geschenkpakket helemaal in het kader van het aankomende wereldkampioenschap voetballen in Zuid-Afrika. Het oranje fanpakket bevat diverse oranje accessoires, zodat onze klanten vanaf 11 juni het Nederlands elftal in gepaste stijl kunnen aanmoedigen. Het pakket bevat zelfs een potje met zaadjes, waarmee men zelf een oranje bloemetje kan laten groeien.
Ook de geschenkjes voor kinderen en jongeren tot 18 jaar zijn dit kwartaal in voetbalsferen, aangepast aan de leeftijd. De extra attentie, die men ontvangt bij de automatische zending, is dit kwartaal voor zowel kinderen als volwassenen een verrassing.

Deze tekst is afkomstig

uit een reclamefolder.

uit het plaatselijke nieuwsblad.

van een website van de gemeente.

3.

Bekijk onderstaande afbeelding.

Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (1)

Wat geeft het getal links van de grafiek aan?

Het aantal mensen dat loten verkocht heeft.

Het bedrag waarvoor de loten verkocht zijn.

Het aantal loten dat die week verkocht is.

4.

Lees onderstaande tekst.

Dieren
Wie droomt er niet van om oog in oog te staan met de Big Five? Kenia kent maar liefst 80 wilde diersoorten, deze kunt u bekijken in de vele natuurparken. De kennismaking met deze wilde dieren is echt overweldigend. Kenia is een adembenemend mooi land met een prachtige natuur. Avontuurlijke safari`s en dineren in de Afrikaanse wildernis. Luieren op wit verlaten stranden en snorkelen in helder warm water, in Kenia kijkt u uw ogen uit! Ga mee op ontdekkingsreis. Beter-uit Reizen neemt u mee naar de hoogtepunten die Kenia rijk is. Deze ervaring mag u zeker niet missen!

Deze tekst is afkomstig

uit het plaatselijke nieuwsblad.

van een website van de gemeente.

van de website van een reisorganisatie.

5.

Bekijk onderstaande afbeelding.

Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (2)

De naam van de kwast geeft informatie over de kwast.
Welke stelling is juist?

De naam van de kwast geeft alleen de vorm van de kwast aan.

De naam van de kwast geeft de vorm aan of waarvoor de kwast gebruikt kan worden.

De naam van de kwast geeft alleen aan waarvoor de kwast gebruikt kan worden.

6.

Bekijk onderstaande afbeelding.
Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (3)

Waar vind je de betekenis van de volgende uitdrukking?
Iemand (schaak)mat zetten.

Bij mat 1 - 3.1.

Bij mat 2 - 3.5.

Bij mat 2 - 3.3.

(Video) 💡CITO TIPS💡 - het maken van een CITO - ZO doe je dat😱💡

7.

Lees onderstaande tekst.

Miereneters
Miereneters danken hun naam aan het feit dat ze mieren en termieten eten. Ze leven in bomen. De snuit van een miereneter lijkt wel wat op een buis. Hij heeft geen tanden, maar wel een beweeglijke tong van zo`n 60 cm lang. De voorpoten hebben lange, scherpe klauwen en het zwarte haar op hun rug is stug. Hun schouders lijken wel wat op een bochel, waardoor je goed ziet dat die kaal zijn. Miereneters zijn nachtdieren. Ze kunnen uitstekend ruiken. Ze gaan met hun neus over de grond, speuren zo naar mierennesten en graven die uit met hun klauwen. Met hun kleverige tong snoepen ze alle mieren op die ze maar te pakken kunnen krijgen. Een volwassen dier kan per dag wel 30.000 mieren of termieten op. Jonge miereneters reizen mee op de rug van hun moeder.

Miereneters zijn zo onhandig dat ze alleen maar geschikt zijn om mieren te eten.

Niet waar, ze zijn juist uitstekend geschikt om zo naar voedsel te zoeken.

Waar, een miereneter heeft zelfs geen tanden.

Waar, een snuit als een buis is niet echt geschikt om planten te eten.

8.

Bekijk onderstaande afbeelding.

Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (4)

Je ziet een lijst met telefoonnummers.
Als je een nieuw product in de winkels wilt hebben is reclame maken handig.
Wat is het nummer van een bedrijf dat reclame maken voor je regelt?

0123 228100.

0123 228101.

0123 518903.

9.

Je wilt sla klaarmaken en je zoekt in het register van het kookboek naar sla. Je ziet de woorden: sinaasappelen, salie, sjalotten en salades staan.
Het woord sla komt vlak na het woord

Salades.

Sjalotten.

Salie.

10.

Lees onderstaande tekst.

Zwaailicht en sirene
Het is altijd spectaculair om een brandweer- of politiewagen of een ambulance met `toeters en bellen` voorbij te zien snellen; veel jongensdromen over politiewerk beginnen met wilde achtervolgingen.
De werkelijkheid is echter heel anders, want de politie is aan strikte regels gebonden. Zwaailicht en sirene mogen alleen worden gebruikt in gevallen van nood en in situaties waarin snel optreden vereist is; een crimineel is nog in de buurt en moet snel in de kraag worden gevat of er is een ernstig ongeval. Politieambtenaren mogen de zogenaamde optische en geluidssignalen alleen gebruiken, als zij toestemming krijgen van de meldkamer; ze mogen dit dus nooit zelf besluiten.
Overigens betekenen sirene en zwaailicht niet dat politiemensen onbezonnen mogen rijden. Kruisingen moeten rustig en voorzichtig worden overgestoken, want de bestuurders moeten oog houden voor de andere verkeersdeelnemers. Mocht u geconfronteerd worden met `toeters en bellen`, maak dan ruim baan. Want u kunt er dan vanuit gaan dat de nood aan de man is.

Waarom mag de politie niet zomaar met `zwaailicht en sirene` gaan rijden?

Het publiek moet er op kunnen vertrouwen dat rijden met `zwaailicht en sirene` ook echt betekent dat er iets aan de hand is.

Omdat het soms veel te druk op de weg is.

Omdat rijden met `zwaailicht en sirene` betekent dat de verkeersregels voor zo`n politieauto niet meer gelden.

11.

Bekijk onderstaande afbeelding.

Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (5)

Elk mens heeft per dag een hoeveelheid eiwitten nodig.
In hoeveel landen kregen de inwoners in 1980 het dubbele van die minimumhoeveelheid?

8

9

7

12.

Lees onderstaande tekst.

Het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum
In het museum zie je alle schoenen die je maar bedenken kunt: geta`s uit Japan versierd met parelmoer en houtsnijwerk, teenslippers met verhogingen, eskimo-sneeuwschoenen gevlochten van kattendarmen, een schoen uit voormalig Joegoslavië gesneden uit een autobinnenband, naaldhakschoenen die twintig jaar geleden de vloerbedekking in huiskamers verwoestten, punkschoenen...
Als je verder loopt, kom je in een echte looierij uit 1930. Toen werden de huiden niet meer in kuipen gelegd om maandenlang gelooid te worden. Ze werden in draaiende tonnen gestopt, zodat het water met de eikenschors er omheen klotste. Dan was de huid veel sneller gelooid.
De huiden lagen in open tonnen en bakken. Leerlooierijen waren daarom toen altijd buiten het dorp of de stad gevestigd. Natuurlijk is er in het museum ook een ouderwetse schoenmakerij. Je ziet een huiskamer met in de hoek de tafel met de koffiekan, de kast, de kachel en in het midden de tafel van de schoenmaker. Hij zit er zelf te timmeren met zijn hamer. Zijn knecht zit tegenover hem. Vroeger naaide de schoenmaker de zool met pekdraad vast aan het bovenleer.
Zo`n ouderwetse schoenmaker uit 1900 repareerde de schoenen niet alleen, hij maakte ook nieuwe. Pekdraad was oersterk. Het bestond uit zes dunne draden vlas, die in pek tot één draad gevlochten werden. Er is ook een klompenmakerij en een schoenfabriekje uit 1930. De oude machines staan er nog, bijvoorbeeld de driepootdoornaaimachine.

De schrijver noemt drie hoofdzaken die in het museum te zien zijn.
Welke noemt hij?

Schoenen - leerlooien - de schoenmakerij.

Schoenversieringen - klompenmakerij - ouderwetse huiskamer.

Houtsnijwerk - leerlooien - oude machines.

(Video) Cito toets oefenen studievaardigheden 1

13.

Lees onderstaande tekst.

Rotgans
De rotgans is te herkennen aan zijn zwarte kop en zwarte hals met een subtiel, wit streepje. In de middeleeuwen was het een groot raadsel waar rotganzen in de zomer verbleven. Men bedacht een creatief antwoord op de vraag: `Waar komen jonge rotgansjes vandaan?` Rotganzen worden namelijk niet uit eieren geboren, maar uit zeepokken! Zeepokken groeien op wrakhout of op in zee drijvende takken en `harken` met hun vangarmen voedsel uit het water. En deze vangarmen leken verdacht veel op de donsveertjes van rotganzen, dus de conclusie was snel getrokken. En het hout waarop zeepokken leefden, vormde het bewijs dat er bomen moesten zijn waaruit rotganzen geboren werden. In de wetenschappelijke naam van de rotgans (Branta bernicla) klinkt deze middeleeuwse legende nog door: barnacles is het Engelse woord voor zeepokken. De reis `om de noord` van Willem Barentsz maakte een einde aan deze creatieve verklaring: rotganzen blijken gewoon eieren te leggen en zo jongen te krijgen. Dat gebeurt op Spitsbergen, maar daar was tot dan toe nog nooit iemand geweest.

Stelling I: De rotgans broedt op Spitsbergen.
Stelling II De rotgans overwintert op Spitsbergen.

Stelling I is waar en stelling II is niet waar.

Stelling I is waar en stelling II is waar.

Stelling I is niet waar en stelling II is waar.

14.

Lees onderstaande tekst.

Een museum vol schoenen
Het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum staat in Waalwijk, in de leegstaande schoenfabriek van Pinocchio. Dit is geen toeval, want vroeger waren er in Waalwijk wel honderden kleine schoenmakerijtjes, gewoon aan huis. Brabant was bij uitstek geschikt voor het maken van leer. Leer wordt gemaakt van dierenhuiden. Die huiden moeten eerst gelooid worden. Een paar duizend jaar geleden spande men zo`n koeienhuid boven een rokend vuur en zo veranderde de huid langzaam in taai leer. Later ontdekte men dat de huiden veel beter in een grote kuip gegooid konden worden. In zo`n kuip zat water en daarna ging hij weer in een bad met run (fijngemalen eikenschors). Na een jaar was de huid gelooid tot leer. Brabant was voor dit leerlooien uitermate geschikt omdat hier veel eikenbossen groeiden en veel beekjes stroomden.

Waarom was Brabant geschikt voor het leerlooien?

De twee benodigdheden voor het looien - eikenschors en water - waren ruim voorhanden.

Leerlooien is akelig werk, maar omdat in Brabant veel armoede heerste pakte men elk werk aan.

Omdat in Waalwijk veel schoenmakerijtjes waren was het logisch dat er ook veel leerlooiers kwamen.

15.

Lees onderstaande tekst.

Opening bezoekerscentrum Nationaal Park Drents-Friese Wold
Na twee jaar van overleg en hard werken was het dan zover: het bezoekerscentrum en het informatiecentrum van Nationaal Park Drents-Friese Wold zijn op vrijdag 12 oktober 2001 geopend. Het bezoekerscentrum Drents-Friese Wold staat in Terwisscha, dicht bij Appelscha. Het gebouw is zeker een bezoek waard: door het gebouw stroomt een echte beek, symbool voor het onmisbare water voor de natuur in het Drents-Friese Wold. Het bezoekerscentrum vormt de hoofdentree tot het Nationaal Park. Het informatiecentrum Drents-Friese Wold staat in Diever en is een combinatie van VVV-kantoor en informatiecentrum. De VVV-medewerksters hebben een speciale opleiding over Nationaal Park Drents-Friese Wold gehad. Vanuit Nationaal Park Lauwersmeer feliciteren we onze `buren` met deze nieuwbouw.

Deze tekst komt uit

het tijdschrift van Nationaal Park Lauwersmeer.

het tijdschrift van Nationaal Park Drents-Friese Wold.

het tijdschrift van het VVV-kantoor.

16.

Bekijk onderstaande afbeelding.

Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (6)

Welke stelling over de schaalverdeling van deze grafiek is juist?

Elke blauwe balk staat voor ongeveer 2000 bezoekers.

Je kunt precies aflezen hoeveel bezoekers er elke dag komen.

Het hoogste bezoekersaantal is precies gegeven, de rest is daaruit ongeveer af te lezen.

17.

Bekijk onderstaande afbeelding.

Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (7)

Oma is mee naar het Openluchtmuseum. Ze zal lang niet alles kunnen zien, want ze loopt erg slecht. Ze wil in ieder geval graag een paar molens zien.
Waar kans ze het beste uitstappen als ze met de tram gaat?

Halte a.

Halte b.

Halte e.

18.

Bekijk onderstaande afbeelding.

Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (8)

Henk woont in Leeuwarden. Hij moet maandagmiddag om half zes in Veenwouden zijn. Hij wil weten welke trein hij moet hebben.
Wat is het goede antwoord?

De trein van 16.59 uur.

(Video) Help een toets! (3 tips om vol zelfvertrouwen aan je cito-toets te beginnen)

De trein van 17.04 uur.

De trein van 17.34 uur.

19.

Bekijk onderstaande afbeelding.

Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (9)

Je ziet een lijst met telefoonnummers. Je hebt het telefoonnummer nodig van een architect met de naam Bonnema.
Welk nummer moet je bellen?

0511-473635.

0511-475110.

06-44339981.

20.

Bekijk onderstaande afbeelding.

Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (10)

Je ziet in de grafiek de gemiddelde neerslag en de gemiddelde temperatuur van vier verschillende landen.
Welke staven horen bij Nederland?

2

4

3

21.

Bekijk onderstaande afbeelding.

Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (11)

Wat is het gemiddelde aantal bezoekers van de laatste 30 dagen?

Ongeveer 5000 per dag.

Ongeveer 3000 per dag.

Ongeveer 1500 per dag.

22.

Lees onderstaande tekst.

Hoe vond je het?
Annelous (11) vindt het een leuk verhaal voor meisjes. De tekeningen zijn mooi en passen goed bij het verhaal. Ze denkt dat het verhaal echt gebeurd kan zijn. Ze vertelt: “Ik heb van dit boek geleerd dat het ook leuk kan zijn om met gehandicapte kinderen om te gaan. Ook denk ik dat de schrijver wil vertellen dat er allemaal vervelende dingen gebeuren in het leven maar dat je die goed moet oplossen.”

Stelling I: Volgens Annelous is het verhaal in dit boek gefantaseerd.
Stelling II: Annelous had een verkeerd beeld van het omgaan met gehandicapte kinderen.

I en II zijn beiden waar.

Alleen I is waar.

Alleen II is waar.

23.

Bekijk onderstaande afbeelding.

Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (12)

Kijk naar de kolom waar `totaal` boven staat. Het verschil tussen de hoogste en de laagste waarde is 28.
Wie hebben daarvoor gezorgd?

Patrick en Simone.

Anna en Simone.

Anna en Thomas.

24.

Lees onderstaande tekst.

Honden
Honden en wolven stammen van dezelfde voorouders af. Nu, na talloze generaties, lijken ze steeds minder op elkaar. Zo hebben honden bruine ogen, terwijl die van wolven geel zijn. De tenen van wolven zijn dun en lang, die van honden rond. Wolven hebben alle primitieve instincten van een wild dier, terwijl honden echte huisdieren zijn.
Honden gedragen zich heel interessant. Ze begraven hun uitwerpselen, plassen graag in een hoekje, begraven botten waar nog wat aan te kluiven valt en slapen in het donker. Heel bijzonder is dat een hond bijna altijd de weg naar huis weet te vinden, zelfs als ze ver weg gebracht zijn. Sommige honden zijn voor speciale taken getraind: ze trekken een slee, passen op schapen of weten hoe ze mensen moeten redden in de Alpen.

(Video) De eindtoets voor groep 8 gaat veranderen

Honden en wolven stammen van dezelfde voorouders af.
Wat betekent dat?

Wolven waren eerst ook honden.

Honden en wolven zijn familie van elkaar.

Honden waren eerst ook wolven.

25.

De encyclopedie bestaat uit 20 delen.
In welk deel moet jij zoeken als je informatie wilt over de blinde Fransman Louis Braille die een manier bedacht om met de vingers te kunnen lezen?

Deel 12 (leys-meir).

Deel 4 (bio-cals).

Deel 7 (ehe-fyt).

26.

Bekijk onderstaande afbeelding.

Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (13)

In de tabel vind je gegevens over vakantiebestemmingen.
In welk land maak je de minste kans op regen?

België.

Frankrijk.

Duitsland.

27.

Lees onderstaande tekst.

De vijf grondvormen van schoeisel
Alle soorten voetbedekkingen en schoeisel, hoe gevarieerd ook, zijn terug te voeren tot vijf grondvormen: sandaal, opank, muil, schoen, laars. In zijn eenvoudigste vorm is de sandaal niets anders dan een extra grote zool onder de voetzool. Hij is dus alleen echt functioneel in warme landen, op vlak terrein.
De opank is in feite een sandaal met een brede opstaande rand. Deze wordt bij de tenen en de hiel bijeengehouden door een riempje of een veter. Opanken zijn erg geschikt voor prairies en bosachtige streken in een kouder klimaat. De indianen in Noord-Amerika bijvoorbeeld dragen opank-schoenen, bij ons beter bekend als mocassins.
De muil gaat weer een stap verder dan de opank. Hij bestaat uit een bovenstuk, dat de tenen bedekt, een zool, en soms een hak. De pantoffel is een muil waarbij de zijkanten van de voet en de hiel worden omsloten. Je ziet de muil in vrijwel alle Arabische en Aziatische landen.
De klassieke schoen, zoals wij die nu kennen, heeft zich zelfstandig in onze westerse cultuur ontwikkeld. Daar zit niets exotisch meer aan. Het kenmerk van onze schoen is dat hij uit diverse losse onderdelen is samengesteld, die als één geheel de voet tot de enkel omsluiten.
Laarzen tenslotte, zijn te vinden in gebieden van extreme kou. En ook in Arizona en New Mexico (in het zuiden van de VS) dragen veel mensen laarzen. Terwijl het daar juist erg warm is. Maar ze beschermen ook goed tegen cactussen en slangen. Eigenlijk worden laarzen over de hele wereld gedragen. Net zoals alle andere schoentypes, omdat de keuze nu voornamelijk bepaald wordt door de gangbare mode.

Voor wie is deze tekst erg interessant?

Voor het KNMI; hiermee kunnen ze de mensen beter waarschuwen voor slecht weer.

Voor de sportredactie van een krant.

Voor een medewerker van een schoenenmuseum.

28.

Bekijk onderstaande afbeelding.

Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (14)

Welke stelling is juist?

Marije maakt van de 24 uur die een etmaal telt ongeveer 8 uur lang huiswerk.

Marije heeft ongeveer evenveel vrije tijd als dat ze slaapt.

Marije zit zaterdag en zondag ongeveer 2 uur op school.

29.

Hieronder staan drie woorden. Welk woord zou jij vooraan zetten als je let op de alfabetische volgorde?
gratis gretig gedrag graag

Gedrag.

Gretig.

Gratis.

30.

Bekijk onderstaande afbeelding.

Oefenen met studievaardigheden voor groep 8 (15)

Dit zijn neerslagkaarten van Europa in de maanden januari en juli.
Met welke van de drie onderstaande conclusies ben je het niet eens?

Nederland is het land met de meeste neerslag.

(Video) Groep 8 begrijpend lezen les 1

In de zomer valt er in Europa meer neerslag dan in de winter.

In Italië is het in de zomer juist droger dan in de winter.

Videos

1. studievaardigheden
(Meester Peter Groep 6)
2. Groep 8 Blits tussentoets B deel 1
(Basisschool De Vonder)
3. Instructie studievaardigheden toets D
(Susanne z)
4. Studievaardigheden in Snappet uitleg
(Groep 7 Avontuur)
5. Instructie studievaardigheden
(ramona mazereeuw)
6. #41 PANNENKOEKEN EN STUDIEVAARDIGHEDEN 2
(Geflipt ?!)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated: 01/12/2023

Views: 6844

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.